Overgewicht bij de jeugd, een niet te onderschatten probleem!

Publicación1

Dit artikel verscheel op 17 juli 2016 in Diario Sur. Het volledige spaanse artikel voeg ik hieronder bij.

Tot wel 40% van de kinderen in de provincie Malaga lijden aan overgewicht te wijden aan slechte voeding en te weinig beweging. De voorbije tien jaar zouden de cijfers verdrievoudigdt zijn!

Men maakt zich dus ook terecht zorgen dat wanneer je als minderjarige reeds overgewicht hebt de mogelijkheid bestaat als volwassene meer kans te hebben op Suikerziekte, Cholesterol, verhoogde bloeddruk, acuut infarct, enzomeer. Slechts twee oorzaken liggen hier aan de basis: slechte voeding en de zittende levensstijl. De artsen pleiten volop voor het Mediterraanse dieet dat rijk is aan groenten, peulvruchten, gedroogd fruit, olijfolie, witte vis, fruit en granen. Alsook moet er dringend weer meer fysische aktiviteit komen in het leven van de kinderen.

Geloof het of niet maar in het verleden werden mollige kinderen aanzien als gezonde kinderen. Er is zelfs een gezegde: ” Dame gordura que te daré hermosura”

Kinderen gaan vaak sneller en alleen eten, niet meer bij de famillie. Ouders geven hun kinderen te vaak vettig voedsel, zoals een hamburger of gesuikerde dranken zoals de koopklare fruitsappen.

Hun spelletjes zijn zittend. Ze brengen veel te veel uren door voor de computer, hun videoconsole of de tablet. Kinderen moeten kunnen rennen. spelen, springen,… De scholen zouden de fysische opvoeding meer “aux serieux” moeten nemen en meer aktiviteiten inplannen. In Noord Spanje ligt het percentage van overgewicht al een stuk lager omdat daar mensen een andere levensstandaard hebben en meer begaan zijn met hun uiterlijk. De economische situatie is daar beter waardoor ouders hun kinderen naschoolse aktiviteiten kunnen aanbieden en op die manier de kinderen dus aktiever gaan zijn. Ouders moeten er op toezien dat hun kinderen minstens één uur per dag fysiek aktief zijn.

Het derde luik waar men ook wil aan werken is het culturele. Jongeren die verder studeren, hogere studies doen, daar blijkt het percentahe overgewicht lager te liggen.

Werk aan de winkel dus!

Scan La obesidad infantil

image1 image2 image3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 20 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestanden hier neerzetten

Download mijn E-book

Dit boekje is mijn culinaire ode aan de Mediterraanse keuken; Makkelijke gerechten, toegankelijk voor iedereen en met een breed smakenpalet...

Bestel hier

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger.
In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!¡Buen provecho!

Mijn visie >

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.

Download mijn E-book

Dit boekje is mijn culinaire ode aan de Mediterraanse keuken; een collectie van smaken en aroma's die vooral mijn passie voor koken belichamen en bedoeld om zowel de ervaren chef als de thuiskok te inspireren of te verrijken met de eenvoud en puurheid van de Mediterraanse smaken. Makkelijke gerechten, toegankelijk voor iedereen en met een breed smakenpalet...

Download Hier
AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.