Overgewicht bij de jeugd, een niet te onderschatten probleem!

Publicación1

Dit artikel verscheel op 17 juli 2016 in Diario Sur. Het volledige spaanse artikel voeg ik hieronder bij.

Tot wel 40% van de kinderen in de provincie Malaga lijden aan overgewicht te wijden aan slechte voeding en te weinig beweging. De voorbije tien jaar zouden de cijfers verdrievoudigdt zijn!

Men maakt zich dus ook terecht zorgen dat wanneer je als minderjarige reeds overgewicht hebt de mogelijkheid bestaat als volwassene meer kans te hebben op Suikerziekte, Cholesterol, verhoogde bloeddruk, acuut infarct, enzomeer. Slechts twee oorzaken liggen hier aan de basis: slechte voeding en de zittende levensstijl. De artsen pleiten volop voor het Mediterraanse dieet dat rijk is aan groenten, peulvruchten, gedroogd fruit, olijfolie, witte vis, fruit en granen. Alsook moet er dringend weer meer fysische aktiviteit komen in het leven van de kinderen.

Geloof het of niet maar in het verleden werden mollige kinderen aanzien als gezonde kinderen. Er is zelfs een gezegde: ” Dame gordura que te daré hermosura”

Kinderen gaan vaak sneller en alleen eten, niet meer bij de famillie. Ouders geven hun kinderen te vaak vettig voedsel, zoals een hamburger of gesuikerde dranken zoals de koopklare fruitsappen.

Hun spelletjes zijn zittend. Ze brengen veel te veel uren door voor de computer, hun videoconsole of de tablet. Kinderen moeten kunnen rennen. spelen, springen,… De scholen zouden de fysische opvoeding meer “aux serieux” moeten nemen en meer aktiviteiten inplannen. In Noord Spanje ligt het percentage van overgewicht al een stuk lager omdat daar mensen een andere levensstandaard hebben en meer begaan zijn met hun uiterlijk. De economische situatie is daar beter waardoor ouders hun kinderen naschoolse aktiviteiten kunnen aanbieden en op die manier de kinderen dus aktiever gaan zijn. Ouders moeten er op toezien dat hun kinderen minstens één uur per dag fysiek aktief zijn.

Het derde luik waar men ook wil aan werken is het culturele. Jongeren die verder studeren, hogere studies doen, daar blijkt het percentahe overgewicht lager te liggen.

Werk aan de winkel dus!

Scan La obesidad infantil

image1 image2 image3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.