Avocado, een superfood in de mediterrane keuken
AVOCADO
Een vrucht die de laatste jaren sterk in opmars is. Meer en meer gerechten worden bereid met de avocado. De vrucht is niet alleen gegeerd omwille van zijn smeuïge – romige, soms nootachtige smaak, maar ook omdat hij boordevol goede voedingstoffen zit.
Met dit artikel wil ik jullie alvast wat meer info verschaffen over variëteiten, voedingswaarden en uiteraard de vrucht zelf. Zelf heb ik ze pas leren kennen toen we in 2004 naar Spanje verhuisden. Het hele jaar door was deze vrucht verkrijgbaar bij de groenteboer, alhoewel de productie op eigen spaanse bodem zich vooral concentreerd tussen oktober en april. De andere maanden zie je vooral import uit Mexico, Peru en Bolivië. Maar wist je dat je de avocado ook gewoon aan de boom kan laten hangen om zo de maanden van oogst te verlengen? Inderdaad, wie een tuin heeft met zijn eigen avocadobomen, plukt gewoon naar eigen verbruik. Zo krijgen we hier van spanjaarden wel vaker enkele avocado’s toegestopt terwijl het oogstseizoen reeds is verlopen.
WAAR KOMT DE AVOCADO VANDAAN?
De avocado vindt zijn oorsprong in Mexico en Peru en werd geleidelijk geïntroduceerd in Latijns-Amerika en zuid Europa. Mexico is nog steeds de grootste producent van de avocado.
De naam avocado is te danken aan een verbastering uit de taal van de Azteken “ahuacatl”, wat “teelbal” betekent. Een duidelijke verwijzing naar zijn vorm en “looks” waardoor men toen ook dacht dat het een afrodisiacum was…? De Spanjaarden introduceerden de avocado na de ontdekking van Amerika. Valencia zou de eerste stad in Europa zijn die deze vrucht is gaan produceren.
Momenteel zijn dit de landen waar de advocado wordt geteeld:
TAL VAN VARIËTEITEN
Er zijn tal van variëteiten van deze vrucht die ondertussen bijna over de hele wereld worden geteeld. Enkele van de avocadosoorten die je kunt vinden zijn: Lamb Hass, Hass, Fuerte, Criollo, Zutanto, Nabal 10, Pinkerton, Bacon, Choquette, etc.
Degene die in Europa in grotere mate wordt geconsumeerd, is de Hass-variëteit. Deze kenmerkt zich door een gewicht tussen de 140 en 400 gram. Zijn kleur is paars tot zwart en hij heeft een dikke schil met een zeer ruwe textuur.
DE AVOCADOTEELT
Voor de teelt heeft de avocado enkele specifieke omstandigheden nodig die niet in alle regio’s voorkomen. In Spanje is het de kust van Malaga en Granada die 90% van de nationale avocadoproductie in handen heeft.
Deze grote productie in dit gebied maakt het één van de meest aanwezige voedingsproducten in het mediterrane dieet. De avocado wordt hier geproduceerd in hoeveelheden van rond de 50 en 80.000 ton. De oogst vindt plaats tussen de maanden oktober en mei. De boom wortelt zeer oppervlakkig en de wortels hebben zeer weinig wortelhaar. Bijgevolg is de avocadoboom maar beperkt in staat om water op te nemen en is er grote behoefte aan een regelmatige watertoevoer. Voor het produceren van een kilo avocado kan er tot 1000 liter water nodig zijn, wat in deze regio een groot nadeel is…
IS AVOCADO NU EEN GROENTE OF FRUIT?
Een veel gestelde vraag en die vaak tot ludieke discussies leidt.. Botanisch gezien hoort de avocado bij de fruitsoorten. Het is een peervormige bes met een pit en groeit aan een boom. Fruit echter is vaak zoet of zuur van smaak en de avocado is dit niet. Net zoals de tomaat (technisch gezien een vrucht maar culinair een groente) is de avocado een twijfelgeval… De avocado wordt rauw gegeten en vaak als bijgerecht of in salades geserveerd waardoor hi meer als een groente wordt aanzien.
VOORDELEN VAN AVOCADO:
Energie
Avocado is een voedingsmiddel boordevol vitamines, kalium en foliumzuur. Het foliumzuur in avocado ondersteunt de productie van serotonine (= happy hormonen) Dit geeft je dus meer energie en vermindert depressies.
Boost je immuunsysteem
Avocado’s zitten boordevol vezels en die houden je spijsverteringskanaal in een goede conditie. Dit is belangrijk omdat de darmen de motor zijn om bacteriën en virussen te bestrijden. Bijgevolg helpt de avocado ook ziekten en andere infecties te voorkomen.
Gunstig voor het hart
De avocado helpt het goede cholesterol te verhogen en het slechte te verminderen. Eén avocado is goed voor zo’n 358 kcal en bevat 35 gram vet. Het gaat om onverzadigde vetten die meehelpen om het LDL-cholesterol van het bloed te verlagen.Dit bevordert sterk de vermindering van atherosclerose en hartgerelateerde ziekten.
Bevat vezels
Door de grote hoeveelheid vezels is het een zeer geschikte vrucht in een gezond dieet. Het heeft een bloedsuikerverlagend effect en het hoge vezelgehalte vergemakkelijkt de darmtransit en vermindert constipatie.
Het kan gezegd worden dat avocado door velen wordt beschouwd als een superfood, vanwege alle eigenschappen die het heeft en de gezonde voordelen.
Avocadovruchten worden voornamelijk rauw gegeten. Het verkleuren van het vruchtvlees bij blootstelling aan de lucht (oxidatie) wordt tegengegaan door de vrucht in te smeren of te mengen met bijvoorbeeld citroensap.
NOG ENKELE TIPS:
- Heb je een onrijpe avocado gekocht dan kan je het rijpingsproces versnellen door de vrucht in een papieren zak doen samen met bv. Een banaan of appel en op kamertemperatuur bewaren tot hij klaar is om op te eten. Harde avocado’s leg ik meestal in mijn fruitschaal bij het andere fruit gedurende een tweetal dagen, nadien in de koelkast.
- Hoe snij je een avocado? Snijd de avocado in de lengte door tot op de pit en rondom. Je maakt twee helften, nog steeds verbonden met de pit. Draai de helften in tegengestelde richting om ze van elkaar te scheiden. Verwijder de pit door er met de rand van een mes op te slaan, draai en trek hem eruit.
Bronnen:
https://www.atlasbig.com/en-gb/countries-by-avocado-production
Download mijn E-book
Dit boekje is mijn culinaire ode aan de Mediterraanse keuken; Makkelijke gerechten, toegankelijk voor iedereen en met een breed smakenpalet...
Bestel hier
Foodblog
by Patricia
Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger.
In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!¡Buen provecho!
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.
Geef een reactie