Risotto met boletus en witte truffelolie

Risotto met boletus en truffelolie 1.7
Een heerlijke risotto die je kan serveren als alleenstaand gerecht of in combinatie met een vers stukje witte vis. De eidooier is vind ik echt een must, deze gaat voor mij hand in hand met de smaak van truffel.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Type Pasta en granen
Keuken Eigen recept, Mediterraans
Porties 4 pers

Ingrediënten
  

 • 300 gr risotto rijst vb. Arborio. Ik heb niet altijd risotto rijst in huis. Dan durf ik hem al wel eens vervangen door de rijst die ik gebruik voor paella (Bomba)
 • 400 gr verse boletus of gemengde champignons
 • 1 liter groentenbouillon Zorg voor een extra hoeveelheid zodat je deze bij de hand hebt mocht de rijst te droog worden
 • 50 gr geraspte parmesan
 • 1 sjalot
 • 1 eidooier Indien je individueel serveert zorgt dan voor een dooier per bord
 • 1 teentje knoflook
 • 4 el olijfolie
 • 2 el truffelolie Je kan die zelf maken door in een flesje met zachte olijfolie enkele schaafsels truffel te mengen. Doe dit enkele weken voordien.
 • truffel gemalen of geschaafd
 • 1 handvol bieslook fijn versneden
 • zout en peper

Instructies
 

Boletus bakken

 • Maak de boletus (of gemengde paddestoelen) schoon met een borsteltje. Snij ze in stukjes of schijfjes. Bak ze dan in 2 el olijfolie tot ze mooi beginnen te kleuren. Kruiden met peper en zout. Zet even opzij. (ik doe dit terwijl mijn rijst staat te pruttelen)

De Risotto

 • Versnipper de sjalot en plet de look, stoof beiden in 1 el olijfolie. Voeg de rijst toe en bak hem even mee met de sjalot. (Vooraleer ik de rijst toevoeg spoel ik deze even). Giet er 2/3 van de bouillon over zodat de rijst net onder het vocht staat. Leg het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje verder sudderen. Kijk geregeld of er voldoende vocht is. Naarmate de rijst gaart mag het vocht bijna volledig verdampt zijn.
 • Meng er de 2 el truffelolie, de gebakken boletus, de boter en de parmesaan kaas door. Eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout.
 • Breek het ei en scheidt de dooier van het eiwit. Serveer individueel of op een schaal. Leg de dooier er bovenop. (Indien je serveert in aparte borden zorg er dan voor dat iedereen een eidooier heeft). Strooi er wat fijn versneden bieslook overheen.

Notities

Risotto met boletus en truffelolie 1.5
Op vakantie in Griekenland verbleven we een tijd in Meteora. Kalambaka, het dorp, bleek de uitvalsbasis te zijn om in de streek op zoek te gaan naar witte of zwarte truffels. Los van de truffels blijken er ook nog meer dan 200 soorten paddestoelen te zijn. Het lokale Natural History and mushroom Mueseum of Meteora brengt ze allemaal in beeld. Sommige, waaronder de boletus, worden gedroogd, vermalen en verpakt. Ik bracht er alvast enkele mee, samen met de truffelolie. Voeg 1/2 el van de gedroogde boletus bij de risotto en je krijgt een fantastisch volle smaak.
truffelolie 1.1
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.