Vijgenkonfituur met gember en kruidnagel

Vijgenkonfituur 1.4
Tijden de maanden augustus en september staan vijgen hier centraal in onze voeding. Vijgen bij het ontbijt of in een salade, het passeert hier allemaal de revue. Vijgen konfituur maken, die tijdens de wintermaanden voor een zonnige toets zorgt, is dan ook jaarlijks een traditie. In combinatie met gember, een pittig specerij goed voor de werking van de spijsvertering en kruidnagel zorgen voor de winterse toets.
5 van 5 Stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Type Ontbijt
Keuken Eigen recept, Vegetarisch
Porties 6 potten

Ingrediënten
  

 • 2 kg vijgen verse
 • 2 cm gember verse
 • 25 kruidnagels
 • 1 limoen
 • 1 vanillestokje
 • 1 zakje agar agar

Instructies
 

 • Was / spoel de vijgen onder stromend water en verwijder de harde steeltjes. Snij ze in kleine stukjes. Ik maak de konfituur met de schil omdat deze voor nog meer structuur zorgt en ik graag stukjes heb in de konfituur. Indien gewenst kan je de schil verwijderen. In een later stadium gaan we de konfituur een beetje mixen en dan bepaal je zelf hoe fijn je hem wil.
 • Doe de vijgen in een stoofpot en zet op een zacht vuur. Roer regelmatig. Aangezien vijgen al veel suikers bevatten voeg ik er geen extra suiker aan toe. Mocht je hem zoeter willen, dien je nu enkele lepels suiker toe te voegen.
 • Pers de limoen en voeg het sap bij de vijgen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap er de zaadjes uit. Voeg ze bij de vijgen. Rasp de gember en voeg eveneens bij de vijgen. Het mengsel geregeld goed roeren. Maak een theezakje leeg, doe er de kruidnagels in en bind goed dicht met het touwtje. Meng het onder de vijgen. Laat alles nog eens 15 min. zachtjes pruttelen.
 • Verwijder het zakje met de kruidnagels. Met een staafmixer kan je nu de konfituur wat fijner mixen mocht je geen brokjes willen.
 • Los de agar agar op in een beetje water (lees de instructies) en voeg hem bij de konfituur. Laat enkele minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Zet het vuur uit.
 • Schep de konfituur in de glazen bokalen. Zorg er voor dat je deze samen met hun deksel net hebt gesteriliseerd (10 minuten in kokend water). Schroef het deksel erop en zet ze op hun kop. Laat afkoelen. Na enkele uurtjes zet je ze recht in de koelkast.

Notities

Vijgenkonfituur 1.2 detail
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.