Voeding als medicijn? Zit je niet goed in je vel? Kan voeding helpen?

Fruit ontbijt met granola casera 1.3

Het Mediterraans dieet is een heel goede basis om van daaruit verder naar oplossingen te zoeken.

Een veel voorkomend probleem bij mensen met stemmingswisselingen is dat ze vaak de neiging hebben te grijpen naar “comfort food”. Ze hopen troost of opluchting te vinden in het eten van bijvoorbeeld chocolade en koekjes. Maar wie plots een grote hoeveelheid snelle suikers eet, wordt hiervan dan weer moe… en daar wordt je dan weer niet blijer van. Je ziet het al voor je, een neerwaartse spiraal en een opeenvolging van ups en downs.

Het eerste wat we dus nodig hebben is een goede basis: het Mediterraans dieet. (lees uitgebreid het hoofdstuk hieraan gewijd op mijn homepage)

 • Sla geen maaltijden over
 • Zorg dat je elke dag veel fruit, groenten, noten, zaden, zuivel en volle granen eet.
 • Eet regelmatig vis en max. 2x per week vlees
 • Volg geen eenzijdig dieet bijvoorbeeld door koolhydraten volledig te schrappen. Eet met gezond verstand.

Met dit als basis kan je je ook extra concentreren op voedingsbronnen die van nature een hogere dosis tryptofaan bezitten. Tryptofaan (het gelukshormoon) hebben we nodig opdat ons lichaam serotonine en melatonine kan aanmaken. Beiden hebben invloed op onze stemming, slaap en eetlust. Van nature heeft ons lichaam relatief weinig tryptofaan nodig. Dagelijks is zo’n 3.5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht voldoende. Dus voor iemand van 60 kg kan 210 gr tryptofaan voldoende zijn.

Voedingsmiddelen waarin we tryptofaan terugvinden zijn bijvoorbeeld: sojabonen, zonnebloempitten, Parmezaanse kaas, sesamzaadjes, melk, banaan, dadels,… Vier dadels bezitten 7 mg tryptofaan en 100 gr zonnebloempitten 0.30 gr tryptofaan.

Er zijn wel enkele zaken die je beter uit je voeding schrapt:

 • Snelle suikers
 • Berreide gerechten
 • Alcohol
 • Koffie

Ook al is het niet eenvoudig en kijk je er geweldig tegenop, tracht te bewegen. De buitenlucht en het zonlicht zullen een positief effect op je hebben.

Dadels 1 LR 1

Wil je graag wat meer lezen over voeding als medicijn dan kan ik je de volgende boeken voorstellen:

 • Optimaal gezond zonder medicijnen – Dr. Rudy Proesmans
 • Kerngezond, leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes – Frank Jonkers
 • De mooie voedselmachine, de charme van je darmen – Giulia Enders
 • Gezonde darmen, voor een slanke lijn – Dr. Michaela Axt-Gadermann
 • La Salud en tu despensa – Enrique Sanchez / Paloma Gil del Álamo / Javier García

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.