Harira, een rijkgevulde Marokkaanse soep

Equipment
- kookpot
- oven
- mixer
Ingrediënten
- 1 ajuin
- 2 stengels selder
- 4 tomaten middelgroot
- 1 wortel
- 2 el olijfolie
- 1,5 L bouillon ik gebruikte groentenbouillon
- 80 gr linzen droog, ik gebruikte bruine linzen
- 150 gr kikkererwten ik gebruikte reeds gekookte uit een bokaal
- 2 el vermicelli
- 2 el tomatenpuree
de kruiden:
- 2 el koriander vers, fijn gehakt
- 2 el peterselie vers, fijn gehakt
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl zoet paprika poeder
- 1 tl Ras El Hanout
- 1 tl kaneel
- 1 cm gember vers, geraspt
- peper en zout
Instructies
- Eerst gaan we de tomaten ontvellen. Ik doe dit in de oven. Verwarm de oven op 170º. Snij de tomaten midden door. Leg ze met het snijvlak op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze in de oven gedurende een 25 – 30 min. Laat ze afkoelen en dan kan je vel er zo afhalen. Snij de tomaten dan in blokjes, zet opzij.
- Snij de ajuin, wortel en selder in fijne blokjes. Rasp de gember.
- Doe de olijfolie in een diepe pot en stoof de wortel, ajuin, gember en selder aan tot de ui glazig wordt.
- Strooi er de kaneel, Ras El Hanout, kurkuma en zoet paprika poeder overheen. Goed roeren en schenk er de bouillon bij. Doe er de blokjes verse tomaat bij samen met de tomatenpuree. Laat dit nu even pruttelen (ongeveer 10 minuten) Met een mixer gaan we de soep een beetje mixen maar doe dit met "korte pulsen". Bedoeling is dat er nog wat structuur en vezel blijft zitten. Kruid met peper en zout. (heb je het graag pittig dan kan je er een tl harissa bij doen)
- Was en spoel de linzen. Doe deze in de soep en laat een 25 minuten koken. Voeg er de kikkererwten, vermicelli, peterselie en koriander aan toe en laat nogmaals 15 minuten pruttelen. Let op! Geregeld roeren. De soep is klaar als de linzen en de vermicelli gaar zijn. Even proeven en indien nodig wat bijkruiden…
- Nota 1: Eigenlijk zou je droge kikkererwten moeten gebruiken om het echt authentiek te maken. Maar die moet je de dag voordien al in licht gezouten water laten weken. En op de dag zelf pellen. Dit kan gemakkelijk door ze te pletten tussen je duim en wijsvinger. De pel komt namelijk los als je ze in gezouten water laten weken. Jammer genoeg heb ik niet steeds de tijd, het geduld of vergeet ik het om ze 's avonds al klaar te zetten. Vandaar dat ik hier voorgekookte heb gebruikt…
- Nota 2: Volgens het recept is het ook voorzien om de soep te binden met bv. bloem. Zelf vindt ik het lekkerder zonder deze binding. Bovendien is ze zo rijk aan ingrediënten dat ik het niet nodig vind ze nog steviger te maken.
Notities

5 reacties op “Harira, een rijkgevulde Marokkaanse soep”
Geef een reactie

Foodblog
by Patricia
Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling....
In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!
¡Buen provecho!
weekplanner
Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier
weekplanner >Spotify playlist
Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)
Geïnspireerd door de aanlokkelijke beelden en duidelijke instructies van Patricia op
Secretos del Sur, heb ik vandaag deze overheerlijke Marokkaanse maaltijdsoep klaargemaakt. Een echte aanrader!
Dankjewel Melanie! Fijn dat je dit wil delen en hopelijk volgen er nog heel veel smakelijke momenten!
Lekkerrrrrr….
Geen snelle en energiezuinige manier om tomaten te ontvellen. Veel sneller en goedkoper is om ze een paar minuten in heet water te leggen, kruis de bovenkant in en je trekt het velletje er heel gemakkelijk af.
Klopt Cor, dat doe ik ook af en toe maar ik vind zelf dat de smaak sterker wordt door ze in de oven te verwarmen. Als het maar lekker blijft… Dankjewel om deze tip te delen! Groetjes Patricia