Amandelmelk, lekker romig en zelfgemaakt

Amandelmelk, een plantaardige romige melk
Amandelmelk zelf maken is heel eenvoudig en zooo lekker!
5 van 2 Stemmen
Voorbereidingstijd 6 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Type Ontbijt, Drankjes
Keuken Wereldkeuken
Porties 1 liter
calorieën 140 kcal

Equipment

 • mixer / blender
 • zeef of kaasdoek

Ingrediënten
  

 • 300 gr rauwe amandelen gepeld of ongepeld
 • 1 liter mineraalwater

Instructies
 

 • Je kan zowel gepeld als ongepelde amandelen gebruiken. De smaak en kleur zullen een beetje verschillen. Ik gebruik gepelde rauwe amandelen omdat ik de licht bittere toets wil vermijden. Bovendien voeg ik ook geen suikers of een snuifje zout toe. De reden hiervoor is dat ik de melk ook gebruik om te koken en dus zo neutraal mogelijk wil houden.
 • Spoel de amandelen onder stromend water.
  Doe de amandelen ik de blender en voeg 300 ml water toe. Verhakkel de noten in grove stukken. Zet dit 4-6 uur in de koelkast en laat weken. In sommige recepten zal je lezen dat ze de amandelen eerst in zijn geheel laten weken. Ik vind dat de smaak voller is wanneer ik eerst de amandelen verhakkel en dan laat weken.
 • Na 4-6 uur doe je alles opnieuw in de blender en voeg de rest van het water toe. Laat nu gedurende een 2-tal minuten goed mixen tot er geen stukjes meer te zien zijn.
 • Doe de inhoud in een fijne zeef of kaasdoek en vang de melk op.
  Je kan de melk 3-5 dagen koel bewaren.
 • De pulp laat ik drogen en kan je achteraf gebruiken als meel of je kan er meteen amandelkoekjes van maken.

Notities

Het zijn de prachtige wit-roze bloesems van de amandelbomen die me verleiden mijn eigen amandelmelk te maken. Tijdens de maanden januari en februari worden de heuvels bedekt met een tapijt van prachtige bloesems. Hoewel de amandelen pas tijdens de zomermaanden worden geoogst maak ik ook in het voorjaar onze eigen amandelmelk. De amandelmelk die je in de supermarkt koopt bevat slechts een 4-7% amandelen en uiteraard de nodige toevoegingen. Hier ga ik aan de slag met slechts 2 ingrediënten. Ik maak niet alleen de melk maar met de overgebleven pulp maak ik ook koekjes… geen restjes dus. Probeer het zeker zelf eens en proef het verschil!Amandelmelk 10

Nutrition

Serving: 250mlCalories: 140kcalCarbohydrates: 4gProtein: 5gFat: 12gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 6gSodium: 1310mgFiber: 3gSugar: 1gCalcium: 1340mg
Trefwoord amandelen, amandelmelk, plantaardige melk, zelf melk maken, gezonde melk
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.