Gedroogde tomaten, maak je makkelijk zelf…

Gedroogde tomaten 4
Gedroogde tomaten heb ik altijd in voorraad. Ik voeg ze vaak toe als extra smaakmaker en ze zorgen voor die lekkere mediterrane toets…
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 12 uur 15 minuten
Type Tapas, sausjes en dressings
Keuken Eigen recept
Porties 1 bokaal

Equipment

 • oven
 • bokaal

Ingrediënten
  

 • 5 tomaten rijp, niet te groot
 • ½ tl zout
 • 250 ml olijfolie
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 teentjes look
 • 6 jamaica peper bolletjes

Instructies
 

 • Zet de oven aan op 60º en op de stand -warme lucht-
  Spoel de tomaten schoon en snij ze in de helft. Wil je dat het sneller gaat, snij ze dan in vieren. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de gesneden tomaten hier op, netjes naast elkaar. Strooi er het zout overheen en zet in de oven.
 • Hou er rekening mee dat dit in totaal tot 12 uur kan duren. Tijdens de warme zomermaanden kunne wij de tomaten in de zon drogen maar ook daarvoor heb je 5 tot 12 dagen nodig.
 • Neem geregeld een kijkje of het droogproces goed verloopt en of je de temperatuur moet verlagen naar bv 40º. (afhankelijk van de oven)
 • Intussen maak je de bokaal klaar. Snij de look in partjes en spoel de rozemarijn. Doe de olie in de bokaal samen met de rozemarijn, look en de peperkorrels.
 • Eénmaal de tomaten zijn gedroogd laat je ze afkoelen. Doe ze dan in de bokaal met olie en kruiden. In de koelkast kan je dit makkelijk 2-3 weken bewaren.

Notities

Gedroogde tomaten zelf maken? Ja, natuurlijk ook al heb je niet veel zon… Het is zo’n lekkere smaakmaker bij tal van gerechten dat ik ze niet meer kan missen. De zongedroogde tomaten zijn super smaakvol maar ook hier in het zuiden van Spanje hebben we niet altijd voldoende zon. Dan ga ik aan de slag met de oven. Probeer het zelf ook eens… 
Gedroogde tomaten 3
Trefwoord gedroogde tomaten, tomaten drogen in de oven, zongedroogde tomaten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.