Stappenplan

Mijn verhaal begint eigenlijk al rond mijn pubertijd. Maar met enkele kilootjes extra maakte ik me toen nog niet veel zorgen. Pas rond mijn 30ste en na enkele diëten lukte het me niet om 5-10 kg te vermageren. Het jo-jo effect…ik weet er alles van. Proteïneshakes en soepdieten, diëtistbezoeken, een tijdelijk maagballonnetje en Weight Watchers….heb ik allemaal gehad. Jammergenoeg werkte het bij mij allemaal slechts maar voor een tijdje… Tot een Spaanse arts tegen me zei:”Koop je een loopband en leg een groententuin aan.”
Ik ben van nature geen slanke den en zal dat ook nooit worden. Zodra je die gedachte laat varen ben je al één frustratie armer. Mijn lichaam is mijn lichaam, met zijn mooie kanten en minder mooie… Dat ik geen BMI van 20 heb maar wel eentje van 24 is geen probleem meer voor mij. Ik voel me goed en leef gezond dat vind ik veel belangrijker.

Van Belgen en Zuid Nederlanders wordt wel eens gezegd dat ze bourgondiërs zijn. Wij denken dan vooral aan –veel- eten met vlees, romige sauzen en rijkelijke producten. Maar “Bourgondisch” betekent: “genieten van een hapje en een drankje”. En dat is nu precies wat ik hier in Spanje heb geleerd. Genieten van tapas met een glas lekkere wijn. Dat is trouwens de basis van de voedseldriehoek van het Mediterraans dieet: samen, in gezelschap genieten van het eten.

Een gezonde portie en je ervan bewust zijn van wat je eet is al een hele stap. Het is deze bewustwording die de basis legde tot verandering. Maar dat kan pas wanneer je er zelf klaar voor bent.

Stap voor stap naar een gezonde levensstijl:

 1. Maak jezelf niets wijs. Excuses en uitvluchten aan de kant schuiven. Samen met je gezin zoeken naar oplossingen.
 2. Ga niet dagelijks op de weegschaal staan en tel geen calorieën. Controleer eens af en toe en stuur bij als je merkt dat het de verkeerde kant uitgaat.
 3. Bewegen! Je doet me geen plezier met een abonnement in de fitness. Ik weet dat ik enkel iets kan volhouden als ik het graag doe en ongedwongen, zoals zwemmen en joggen. Wij hebben hier in Spanje een eigen zaak dus qua tijd werd dat puzzelen maar het kon. Mijn partner brengt ’s ochtends de kinderen naar school, ik vertrek na het ontbijt en ga 1km zwemmen. Dat komt overeen met ongeveer 30 minuten zwemmen, 4-5 dagen per week. Daarnaast ga ik 2-4 keer per week stevig wandelen of joggen gedurende 35 min. Of dit voldoende sport is weet ik niet maar voor mij is dit haalbaar en daardoor kan ik het volhouden.
 4. Stop met het eten van zoetigheden. Ook al at ik maar twee koekjes per dag bij de koffie… nu eet ik geen koekjes meer. Trakteer jezelf eenmaal per week en geniet daarvan. Bij mij kan dat een croissant zijn of pannekoek. Als je er in slaagt geen zoetigheden meer te eten zal er ook geen behoefte zijn en geniet je des te meer van die ene traktatie. Op die manier hoef je je ook niet schuldig te voelen.
 5. Open je koelkast en maak ruimte voor groenten en fruit. Ik kocht verschillende stapelbare bakjes en vul ze met bv. frambozen, blauwe bessen, aardbeien,… op die manier staan ze altijd klaar.
 6. Maak weeknotities van wat je wil klaarmaken. op mijn homepage kan je een handige weekplanner downloaden en uitprinten.
 7. Koop vooral onbewerkte produkten! Eet je graag een stukje vlees koop dan een kippebout ipv een bereide hamburger. Ga op zoek naar eerlijk vlees, of vis, liefst onbewerkt.
 8. Maak tijd voor het lezen van etiketten op de verpakking. Let op de suikers, vetten en koolhydraten. (weet dat 4g suiker overeenkomt met 1 theelepel!)
 9. Als je verse groentensaus maakt, maak dan dubbele porties. Zo heb je wat reserve in de diepvries voor de dagen met minder tijd. Maak ook verschillende groentesoepen die je in porties kan invriezen. Altijd handig bij tijdsgebrek.
 10. Als je niet gewoon bent om met meer groenten te koken, laat je dan inspireren door internet of kookboeken. Je zult zien, hoe meer inspiratie hoe leuker koken wordt. En wanneer je zelf gaat experimenteren wordt het echt spannend…
 11. Stap af van het klassieke bord zijnde aardappels, groenten en vlees met saus. Vervang de aardappelen eens door een ander soort groenten of  door bijvoorbeeld peulvruchten.
 12. Kijk naar je porties! 80% zijn groenten. Indien je ook peulvruchten klaarmaakt dan zijn het 60% groenten, 20% peulvruchten en 20% vis/vlees. Als je eet uit grote borden, leg je bord dan niet vol! Op mijn homepage kan je een handige vuistregel vinden om zelf je portie te bepalen.
 13. Zorg dat je gezonde snacks in huis hebt, mocht je plots trek krijgen. Ik heb b.v. altijd frambozen, bessen en druiven of pistache noten. Als ik zin heb in iets zoutigs, kan ik genieten van krokant zeewier.
 14. Nodig vrienden uit om samen te eten en daag jezelf uit om een tafel vol lekkers klaar te maken op basis van groenten en fruit. Je zult zien hoe positief de reacties zijn en hoe je dat stimuleert. Zelfs een BBQ kan hoofdzakelijk uit groenten bestaan.
 15. Mocht je partner en/of kinderen niet onmiddellijk willen meegaan in je vernieuwingen, please hen dan af en toe met wat ze wel graag hebben. Hier eten ze wel eens graag aardappelen en dan maak ik bv. ovenaardappeltjes met tijm en rozemarijn of puree. Snel klaar, geen werk en ze vinden het lekker.
 16. Organiseer tijdens het weekend een uitstap, maak een wandeling of fietstocht. Tracht iets aktief te doen. Als je dit met regelmaat doet zal je zien dat je het leuk gaat vinden.
 17. Zoek voor jou en je famillie zowel in beweging als voeding de meest haalbare oplossing. Het moet voor iedereen leuk blijven!
 18. En vergeet vooral niet te genieten!

Stel niet uit! Je kan altijd wel een reden vinden om iets niet te doen… Hou het simpel en gebruik gezond verstand.

Ga op zoek naar motivatie en stel kleine haalbare doelen voorop. Vb geen suiker meer in de koffie, geen koekjes voor een week,… Als je van jezelf weet dat je niet aan de zoete verleiding kan weerstaan, koop ze dan niet!

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.