Rode biet, een blik op deze voedzame wortelgroente

beetroot

Rode biet is een voedzame wortelgroente behorend tot de Chenopodiaceae-familie. Hun levendige rode kleur en zoete, aardse smaak maken ze populair in verschillende gerechten. De rode kleur hebben ze te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine. Rode bieten zijn niet alleen vol van smaak, maar bieden ook tal van gezondheidsvoordelen.

beetroot

Oorsprong, waar komen ze vandaan?

De rode biet komt van oorsprong uit Zuid-Europa, rond het Middellandse Zeegebied. De rode biet is een wortelgewas en komt uit de amarantenfamilie. Zijn latijnse benaming: wildebeta vulgaris var maritima,  in het Engels ‘sea beet’ en in het Nederlands strandbiet. Deze komt voor langs de kust van zuidelijk Europa en west Azië.

Hoewel de rode biet misschien de bekendste is, bestaan er ook witte, oranje, roze en gele bieten in verschillende maten en vormen.

beet varieties

Welke voordelen biedt rode biet voor je gezondheid?

De voedingswaarde van rode bieten is indrukwekkend. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine C, foliumzuur, kalium en mangaan. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsvezels. Deze combinatie van voedingsstoffen maakt rode bieten een waardevolle toevoeging aan een uitgebalanceerd dieet.

Naast hun voedingswaarde hebben rode bieten ook belangrijke gezondheidsvoordelen. Ze bevatten krachtige antioxidanten die ontstekingen helpen bestrijden en cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Rode biet kan helpen bij het ontgiften van de lever. Bovendien kunnen ze de bloeddruk verlagen en de gezondheid van het hart en de bloedvaten bevorderen.

Zijn gekookte rode bieten minder gezond?

Tijdens het kookproces kunnen sommige voedingsstoffen licht afnemen, maar de meeste belangrijke voedingsstoffen blijven behouden. Als je ze zelf kookt, kook ze dan niet te lang  omdat dit het verlies van voedingsstoffen kan vergroten.

Gekookte rode bieten kunnen zelfs enkele voordelen bieden. Door het kookproces worden de vezels in rode bieten zachter en gemakkelijker verteerbaar. Dit kan helpen bij een betere opname van voedingsstoffen in het spijsverteringsstelsel.

Kan je teveel aan rode bieten eten?

Deze knolgewassen bezitten nitraat. Nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet, dat het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen. Toch is deze dosering dusdanig laag en het nadeel voor je gezondheid miniem dat dit kan verwaarloosd worden.

Rode bieten op het menu:

Qua bereiding zijn er verschillende mogelijkheden voor rode bieten. Ze kunnen worden gekookt, geroosterd, gestoomd of rauw worden gegeten. Salades, soepen, stoofschotels en sappen zijn slechts enkele van de vele gerechten waarin rode bieten worden gebruikt. Bovendien kunnen de bladeren van rode bieten, bekend als bietenloof, worden bereid en gegeten als bladgroente, vergelijkbaar met spinazie of snijbiet.

Naast hun culinaire toepassingen hebben rode bieten ook een natuurlijke kleurstof genaamd betanine, die gebruikt kan worden in voedingsmiddelen en textiel.

Kortom, rode bieten zijn veelzijdige groenten boordevol voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Voeg ze toe aan je dieet om te genieten van hun smaak en positieve effecten op de gezondheid.”

Zelf probeer ik jaarlijks ten minste 5 dagen een kuur van rode biet te volgend. Dan ligt mijn focus op alle mogelijke recepten en drankjes met deze wortelgroente. Schrik niet wanneer op de 2de of derde dag je urine of stoelgang een donkere of rode kleur krijgt. Dagelijks kies ik dan een 3-4 tal recepten met rode biet:

Kortom, je kan tal van recepten vinden en zelf eindeloos combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Foodblog
by Patricia

Ik ben Patricia, energieke 40’er, architect, zaakvoerder en foodblogger. Woonachtig in Andalusië doch afkomstig uit Vlaams Brabant. Moeder van 2 actieve en creatieve kids die samen met mijn man Geert het degustatie-team van de eerste orde vormen!
Koken is een passie geworden. Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling.... In mijn blog maak je kennis met mijn gezonde mediterraanse fusion keuken!

¡Buen provecho!

Mijn visie >

weekplanner

Voorbereiding is álles! “Meal prepping” ... Download en print hier je Mediterraanse keuken geïnspireerde weekplanner inclusief boodschappenlijstje. Inspiratie nodig? Klik hier

weekplanner >

Spotify playlist

Een etentje met vrienden of famillie? Zorg voor extra zuiderse sfeer en beluister mijn -SECRETOS DEL SUR- Spotify list” (dank aan DJ Beatz voor de finetuning)

Nieuwsbrief

AVENIDA DE LOS CIPRESES 16
URB. CORTIJO SAN RAFAEL
29788 FRIGILIANA
ESPANA (0034)952-534481
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geweldige recepten.